pátek 16. listopadu 2012

Niceville: co skrývá jižanské městečko?

Češi znají americký jih převážně z filmů jako je Jih proti Severu (vynikající klasika, mimochodem!), seriálů jako True Blood (první tři série pecka, poté už kvalita rychle klesá) a z kytarových písní jako legendární Sweet Home Alabama. Teď si můžete o jihu, kde kdysi život poklidně plynul na bavlníkových plantážích, rozšířit povědomí skrze knihu Niceville.

Kanadsko-americký spisovatel Carsten Stroud v ní popisuje osudy několika obyvatel městečka, které spojí setkání s čímsi zlým. Nepřirozeně zlým. Nejprve přímo z hlavní ulice zmizí malý kluk a po několika dnech ho policisté najdou v zapečetěné hrobce, kde pláče u kostry osmdesát let mrtvého gentlemana. Poté někdo brutálně zavraždí skupinu policistů a dva novináře. A do toho všeho se ještě jeden zahořklý muž rozhodne komplikovat životy obyvatelům městečka tím, že na internetu zveřejní špínu, kterou na ně během svého života nashromáždil.

Niceville tedy svému jménu zoufale neodpovídá.

Detektiv Nick Cavanaugh během vyšetřování zjistí, že určitou spojitost s tím vším mají zrcadla. A kráterové jezero, kterému se vyhýbají i místní starousedlíci. A taky spor nicevillských rodin, který se táhne až hluboko do historie. 

Jednou ze záhad knihy je i její žánr. Kromě hororu a thrilleru v něm totiž najdete i prvky černé komedie. Ale nebojte se, o žádnou šílenou slátaninu se nejedná. Vše působí dojmem, jako že to do Niceville prostě odjakživa patří. 

Snad jedinou výtku bych měl k množství hlavních postav - ačkoliv jejich osudy na konci autor obdivuhodně proplete, během čtení se některé můžou začít plést a některé ani nejsou tak důležité pro posunutí děje kupředu.

Navzdory tomu se však jedná o velice zajímavou a čtivou knihu, jejíž koupí si můžete odškrtnout kolonku "dárek pro tátu" na svém vánočním seznamu. A poznat americký jih taky z jiného úhlu než z Jako zabít ptáčka.

Žádné komentáře:

Okomentovat

... a tak jste pravili vy!