pondělí 22. října 2012

Trendy v současném filmu

S novým semestrem jsem zase začal chodit na filmový seminář - doporučuji ho všem studentům Karlovky, poněvadž je to jedinečná příležitost jak za mrzký peníz vídat ty nejnovější filmy, co jdou do kin.

Minulý týden jsem takto zhlédnul film Lawless (Země bez zákona). Ten mě sice nějak extra nenadchl, ale v rámci možností to ještě bylo koukatelné. Poslední dobou jsem hodně přemýšlel o tom, co spojuje nově vznikající snímky a Lawless mě přivedlo na stopu, protože spadá do všech tří kategorií.

První trend: gangsterky jsou opět v kurzu. Kromě již zmiňované Země bez zákona na počátku příštího roku do kin vtrhne hvězdně obsazený Gangster Squad (Ryan Gosling, Sean Penn, Emma Stone...) a béčkový Hotel Noir.

Druhý trend: v nových filmech taky můžeme pozorovat útěk z města na venkov, do nezkažené přírody či divočiny. To je hodně zvláštní, protože tzv. "ruralistické" filmy byly naposledy cool někdy na počátku 20. let. Letos to už byla lehká komedie Koupili jsme ZOO, romantický Lov lososů v Jemenu, britský Báječný Hotel Marigold, beatnické Na cestě a opět musím zmínit Zemi bez zákona, jež se odehrává v končinách Virginie odříznutých od okolního světa.

A třetí trend: nevím jestli to je pověstnou ekonomickou krizí, složitou politickou situací nebo prostě jenom nepříliš optimistickou náladou ve společnosti, ale filmaři se zase vrací k minulosti. Není to nic překvapivého - využívali ji kdykoliv, když lidé toužili uniknout ze špatné přítomnosti - v předvečer a během druhé světové války, za časů ekonomické krize. Důkazem nám kromě Lawless budiž remake Anny Kareniny, Na cestě, připravovaný Hitchcock, životopisný Lincoln, biblický Noah s Emmou Watson nebo miliontá předělávka Romea a Julie.

Žádné komentáře:

Okomentovat

... a tak jste pravili vy!