neděle 19. srpna 2012

Ráďův playlist: letní edice

Sice vím, že letošní léto se nese ve znamení takových hitů jako Call Me Maybe a Blue Jeans - oba songy mají mimochodem velice zajímavé videoklipy, první kvůli nečekanému závěru a druhý pro svou krásnou retro atmosféru 50. let - ale ty se do mého přehrávače nedostaly. Jedu si na své vlně starých hitů ze skutečných 50. let.

Podobně jako před půlrokem, jsem připravil drobný výběr chytlavých písní z doby, kdy byly melodie ještě skutečně melodické a líbivé...


  • Buddy Holly - True Love Ways - velice příjemná píseň o komplikovaném vztahu (to jsou skoro všechny, ne?), která zaujme výraznými houslovými pasážemi. V 50. letech to musel být skvělý song pro závěrečný ploužák.

  • The Duprees - You Belong To Me - taková prázdninová. Cestovní. Stačí se zaposlouchat do textu: "See the pyramids along the nile..." "Fly the ocean in a silver plane..." Pointa je v tom, že dívka si klidně může cestovat k pyramidám, do džungle nebo k trhovcům ve starém Alžíru, ale nesmí zapomenout na to, že patří jen a pouze jemu - zpěvákovi.

  • The Flamingos - I Only Have Eyes For You - doowopová skladba o chlapci, kterého krása jakési dívky oslnila natolik, že nevnímá nic kromě ní. Ani měsíc, hvězdy, neví, zda je na rušné ulici či v tiché zahradě. Navíc tam je každou chvíli pěkné "tnu tnu!"

  • The Clovers - Love Potion No. 9 - tuhle písničku zná snad každý, ne? Snadno zapamatovatelná melodie, saxík a nápaditý text. Klasika.

  • Fats Domino - Blueberry Hill - poměrně extravagantní název skrývá poklad. Borůvkový kopec není o žádném tripu na LSD, nýbrž o skutečném kopci, kde rostou borůvky a kde se scházeli chlapec s dívkou. A teď na to zpěvák jenom vzpomíná. A Fats Domino mimochodem ještě pořád žije, takže vám tu písničku pořád ještě může zazpívat...

Žádné komentáře:

Okomentovat

... a tak jste pravili vy!