středa 22. srpna 2012

Originální horor - The Cabin in the Woods

Poslední horor, který mě zaujal svou originalitou byl Vřískot. Jinak už jsem z hororové kinematografie nejspíš viděl všechno, co stojí za to vidět. Nebo jsem si to aspoň myslel, dokud jsem o víkendu neviděl film The Cabin in the Woods.

Joss Whedon v něm opět dokazuje, že rok 2012 je jeho. Po veleúspěšných Avengers z police oprášil cívky (obrazně řečeno) s tři roky starým filmem a uvedl jej do kin. Takhle zajímavý příběh stojí za "Chatou v lesích". Filmem, jenž kombinuje chytrý horor se sci-fi konspirací, a v němž můžeme mimochodem vidět Chrise Hemswortha z doby ještě před Thorem.

A příběh bez spoilerů? Skupinka přátel se vydá do chaty bratrance jednoho z nich, aby strávili víkend plný neřestí. Ale je to jenom pocit vyvolaný přemírou marihuany, nebo je opravdu někdo sleduje? A proč se najednou všichni začínají chovat zvláštně...?


NÁSLEDUJÍCÍ TEXT OBSAHUJE SPOILERY, TAK DÁL ČTĚTE JENOM KDYŽ JSTE FILM UŽ VIDĚLI, ANEBO HO VŮBEC NEMÁTE V PLÁNU VIDĚT

Zápletku přeskočím, abych vás nepřekvapil o všechno potěšení, a vrhnu se rovnou na pointu. Co má znamenat pravidelná úlitba starověkým bohům? Nejsou krvelační bohové, kteří vyžadují smrt v daném pořadí - nejdřív děvka, potom zhulenec a všichni, kdo spáchali nějaký hřích, až nakonec přežije (ale nemusí) pouze nevinná panna - vlastně diváci hororů? Koneckonců, obecenstvo v tomto žánru vyžaduje určité stereotypy...

A hrdinové se v ně pod pečlivým vědeckým dohledem skutečně mění: inteligentní student sociologie v tupého a nadrženého svalovce, jeho dívka v hloupou blondýnu se sklony k exhibicionismu a tak dále...

Tomu, že film je jakýmsi zrcadlem hororového diváka, nasvědčuje i to, že ačkoliv si oběti můžou vybrat, zda je zabije duch, víla zubnička, jezerní muž či vraždící jednorožec, nakonec si vyberou klišovité zombies. Film by byl s jiným zabijákem bezpochyby tisíckrát originálnější, ale nutí nás to k zamyšlení: proč jsou to vždycky zombíci? Proč se scenáristé drží zažitých klišé? Proč pro svůj další film nevyberou třeba onoho jednorožce...?

Žádné komentáře:

Okomentovat

... a tak jste pravili vy!