neděle 1. července 2012

Mých 5 nejoblíbenějších filmů

Ve speciálu Lidových novin se ptali osobností českého filmu na jejich pětici osobních favoritů. Zamyslel jsem se. Co bych řekl já?

Sunset Blvd.
 
Jeden z nejlepších filmů legendárního režiséra Billyho Wildera líčí nezvladatelnou touhu bývalé hvězdy němého filmu Normy Desmondové po comebacku, která si za tímto účelem najme neúspěšného scénáristu Gillise. Jízlivě přesný portrét specifického filmařského zákulisí získal z 11 nominací tři Oscary.

  • Drama zachycující labutí píseň hvězdy němého filmu nikdy nikdo nezachytil poetičtěji. Krásně napsaný scénář, prostředí zašlé vily, teatrální gesta a mimika. Němý film je pro mě něco exotického a Sunset Blvd. to dokázal zachytit.

Veselý rozvodFred Astaire si ve filmu režiséra Marka Sandricha zahrál tanečníka Guye Holdena který se náhodou zaplete do velmi pikantní rozvodové záležitosti. Půvabná blondýnka Mimi Glossopová (Ginger Rogers) cítí, že její manželství se příliš nevydařilo. Vlasně si nemá z manželem co říci, a tak zatouží po svobodě. Požádá svou zkušenější tetu Hortense, aby jí pomohla vymyslet plán. Tím plánem je najatý profesionální "svůdce" k nevěře, který by měl manžela přesvědčit o nutnosti rozvodu. Ve filmu se opět objevuje slavná dvojice Fred Astaire a Ginger Rogersová, kteří zde předvedou svá nejslavnější pěvecká i taneční čísla. Snímek získal v roce 1935 Oscara za píseň "The Continental", nominován byl ještě v dalších čtyřech kategoriích.
  • Tyhle prostoduché taneční filmy z 30. let mají jisté kouzlo. Snad je to tou zvláštní art deco atmosférou, možná zasazením do prostředí vyšších vrstev, noblesním chováním či chytrým humorem... Fred a Ginger každopádně tančí jako bohové a hudba Cola Portera je skvělá! 
  Vlkodlak
Hororová klasika, jež na plátna kin přivedla jedno z nejproslulejších monster! Lon Chaney jr. ztvárnil Larryho Talbota, který přijíždí na otcův (Claude Rains) zámek ve Walesu a seznamuje se s krásnou Jenny (Evelyn Ankersová). Oné osudné noci Talbot dívku doprovází na karneval a cestou potkávají tajuplnou cikánku. Věštkyně dívce vyjeví neblahý osud, jenž ji čeká. Zlověstná mysteriózní atmosféra umocněná skvostnou výpravou a plíživou hudbou učinila z Vlkodlaka mistrovské dílo uctívané fanoušky všech žánrů.
  • K horkým letním nocím patří půlnoční promítání starého černobílého hororu. Ideálně některého s mraky umělé mlhy. Mám rád Frankensteina, Draculu i Upíra Nosferatu a Vlkodlaka tak uvádím spíš jako příklad toho, jak hezké a atmosférické horory se dřív dělaly. 
Rebel bez příčiny
Snímek, ve kterém James Dean ztvárnil svou typickou roli mladého rozervaného hrdiny, se po více než čtyřiceti letech stal filmem téměř kultovním. Jako jeden z prvních se zaměřil na svět problematické dospívající mládeže, která nemůže najít kvůli chybějícímu zázemí své místo ve světě kolem. Citová otupělost a zločinnost těchto stále ještě dětí je tu ukazována jako důsledek naprostého nepochopení rodičů, kteří nedokáží překročit hranice svého světa a naslouchat svým ratolestem. Vedle životní role Jamese Deana si tu připomeneme i neméně slavnou a půvabnou Natalii Woodovou v postavě Judy. Ti pozornější poznají v jednom z chlapců z party mladistvých i Dennise Hoppera.

  • Abyste neřekli, že jsem uvízl v čase, uvádím i příklad moderního herectví. A kdo jej ztělesňuje lépe, než James Dean? No, možná ještě Marlon Brando, ale Rebel bez příčiny je jakousi sondou do konzervativních 50. let, kdy se teenageři začali ve velkém bouřit proti rodičům. Navíc jsou tam pěkná auta!
Fantazie
Nadčasové veledílo z dílny Walta Disneyho je báječnou směsí zvuku a obrazu, dnes navíc ve skvělé digitální úpravě! Zážitek z filmu Fantazie tak pro vás dostane nový rozměr a generace diváků budou mít příležitost si tento hudební skvost užít jako nikdy dřív! Bez filmu Fantazie nemůže být žádná domácí kolekce Disneyho filmů úplná. Na vlastní oči spatříte hudbu, která ožije, na vlastní uši uslyšíte obrazy, které začnou zpívat, a srdce si tuto směs bude žádat znovu a znovu!
  • Nemohl bych přece zapomenout na animáky! Disneyho Fantazie je báječná psychedelická podívaná kombinující klasickou hudbu a abstraktní i konkrétní animace. Jedinečné dílo, které naznačuje směr, jímž se filmová animace mohla vydat, ale nakonec zvolila jinou cestu.

1 komentář:

  1. Tak Sunset Blvd. mám taky moc ráda. A na ty další se plánuji podívat. Díky za tipy.

    OdpovědětVymazat

... a tak jste pravili vy!