sobota 28. července 2012

Doc Savage


Stáhl jsem si do Kindlu sbírku pulpových novel z 30. a 40. let, jejichž hlavním hrdinou je technický génius, všeuměl, dobrodruh a dobrodinec Doc Savage a jeho parta. Doc, rovněž známý jako "bronzový muž" kvůli barvě kůže, vlasů a očí, zažívá mnohá dobrodružství, která ač se zpočátku zdají být nadpřirozeného či mystického charakteru, pokaždé nakonec mají logické vysvětlení, na které Doc přijde.

Zatím jsem přečetl dobrodružství Doca Savage a rozzlobeného ducha a teď čtu dobrodružství Doca Savage s černočernou čarodějnicí, které se odehrává v nacistickém Německu a Okupované Francii.

Baví mě to, protože rád sleduju, s jakým řešením hlavní hrdina přijde příště, nakolik mu budou nápomocní jeho pomocníci Mnich, Ham, Dlouhán John a další a zda se z exotických lokací přesuneme i do Docovy pracovny v jednom newyorském mrakodrapu. To jsem totiž ještě neřekl - Doc Savage je kromě dobrodruha taky milionář se zřejmě nevyčerpatelnými zdroji příjmů, neboť za svou pomoc lidem v nesnázích si nic neúčtuje.

Zároveň je to klaďas v každém (a dnes již nepoužívaném) slova smyslu - nikdy nikoho nezabil, proti lupičům, vrahům, nepřátelským špionům a zloduchům používá zásadně pouze anestetika,  omračuje je a poté je posílá do svého speciálního ústavu, kde jim pomocí jednoho ze svých vynálezů vymyje mozek a udělá z nich bezproblémové členy společnosti.

Podobnou ptákovinu bych chtěl taky někdy napsat, mám totiž pocit, že dnes už jsou v módě pouze černobílí hrdinové se špatnými vlastnostmi. Kde jsou všichni ti Mirkové Dušínové a rytíři na bílém koni? Už jsou natolik staromódní, že je možná načase přivést je zpátky. A chci být u toho!


Žádné komentáře:

Okomentovat

... a tak jste pravili vy!