čtvrtek 19. července 2012

Arthur Hailey a jeho profese

Poslední dobou jsem se zase vrátil ke čtení Arthura Haileyho, největšího bestselleristy 60. a 70. let. Kdysi už jsem od něj četl Kola z prostředí automobilového průmyslu a Večerní zprávy, které se odehrávají v redakci televizní stanice. Teď jsem dočetl Hotel (asi každý uhádne, na co se zaměřuje tahle kniha) a momentálně mám rozečtené Penězoměnce z prostředí banky a finančních kruhů.

Prostředí je u Haileyho asi to nejdůležitější, protože je vykresleno se vším všudy a do všech detailů. Je koneckonců dobře známo, že autor vždycky nějaký čas pracoval v daném oboru, aby pak mohl psát i o věcech "ze zákulisí." To na čtenáře působí ohromně zajímavě a okamžitě ho tajné kličky majitelů hotelu či způsoby přivýdělku novinářů vtáhnou do děje.

Arthur Hailey byl kvůli tomu kritizován: prý tak odvádí pozornost od svého nevalného literárního talentu. Možná na tom i něco bude, jazyk jeho knih je vcelku fádní a plný klišé, ale zajímavý děj přesto nutí čtenáře otáčet stránky dál a dál.

A nahlédnutí do rozličných profesních prostředí je jenom příjemný bonus.

V době vydání byly dokonce některé Haileyho knihy zpracovány jako film či jako seriál. Nejznámější je zřejmě film Letiště z roku 1970 s Burtem Lancasterem v hlavní roli.

Žádné komentáře:

Okomentovat

... a tak jste pravili vy!