úterý 24. července 2012

Anachronismus: Star Wars jako němý film?

Jak by vypadaly Hvězdné války, kdyby vznikly o 55 let dřív? Na to se pokusil odpovědět jistý fanoušek ságy z "galaxie daleko, předaleko odsud" a němého filmu ve svém editovaném videu na YouTube.


Fanoušci si taky jistě povšimnou vhodně zvolené klavírní hudby. Skutečně realistické. A člověk se chtě nechtě musí zamyslet - byly by Star Wars dodnes tak populární? Sci-fi film Metropolis z roku 1927 má i ve 21. století status kultu, podařilo by se to i Hvězdným válkám?

A kdo by hrál Luka Skywalkera, princeznu Leiu, Hana Sola či Dartha Vadera? A kdo by film režíroval? Tady je pár mých návrhů:


  • Luke Skywalker - Harold Lloyd - typ "nezkušeného nováčka" se v němých filmech objevoval pouze v groteskách, takže mě napadá snad jenom Harold Lloyd - "muž, který visel na ciferníku". Ovšem uznávám, že to není nejvhodnější volba, Star Wars by nepůsobily seriózně.
  • Princezna Leia - Clara Bow - na roli akční princezny by se představitelka emancipovaných mladých žen hodila perfektně. Vhodnější herečku z němých filmů byste hledali marně.
  • Han Solo - Douglas Fairbanks - vesmírný pašerák, dobrodruh a dobrák pod slupkou drsňáka? Všechny tyhle role v jednom zvládal "Indiana Jones" němých filmů bez problémů. Douglas Fairbanks hrál klasické hrdiny - Robina Hooda, Zloděje z Bagdádu, Zorra mstitele, D'Artagnana i Černého korzára - mohl by si tak přidat do portfolia i vesmírného rebela.
  •  Darth Vader - Conrad Veidt - v éře němého filmu byli dva herci, kteří dovedli zahrát zrůdu či nepochopené jedince tak, aby je obecenstvo litovalo. Jedním byl Conrad Veidt, herec německého původu, druhým Lon Chaney, jehož jsem obsadil do jiné role - viz níž. Navíc, pokud by se zrovna neskrýval po černou maskou, by Veidt mohl hrát i roli Imperátora.
  •  C-3PO - Buster Keaton - kdo by se na roli humanoidního droida hodil líp, než komik s kamennou tváří? Situace, do nichž se C-3PO se svým kamarádem R2-D2 dostávají, nemají daleko ke grotesce. A Buster Keaton je králem grotesky.
  •  Chewbacca - Lon Chaney - Chaneymu jsem dal nezvykle kladnou roli dobráckého chlupáče Chewbaccy hlavně proto, že se výborně vyznal v umění masek a líčení a jeho syn navíc hrál Vlkodlaka, který se Chewbaccovi náhodou trochu podobá. Stejně jako Veidt, i on by mohl hrát zároveň i roli ďábelského Imperátora.
  •  Lando Calrissian - Rudolph Valentino - svůdník a baron Oblačného města? Jednoznačně Rudolph Valentino, největší milovník éry, kdy herci nebyli ani tak lidé, jako spíš bohové. Mezi chladným Valentinem a divokou Clarou Bow by vznikl zajímavý kontrast (sice přesně opačný, než ve skutečných Star Wars, ale stejně...).
  • Režie - Fritz Lang - režisér Metropolis by ukočírovat náročný vědeckofantastický projekt jako je Star Wars jistě zvládl. Zajímalo by mě však, na jaké dějové prvky by se zaměřil - na kontrast milostného příběhu pašeráka a princezny, podobně jako v Metropolis, kde se do sebe zamilovala bohatá dívka a chudý dělník z nejnižší vrstvy? Hvězdné války by byly úplně jiné a já doufám, že jsem dostatečně navnadil vaši fantazii...

Žádné komentáře:

Okomentovat

... a tak jste pravili vy!