neděle 10. června 2012

KNIHA: Zatím v pohodě

Škoda, že knihy Garyho D. Schmidta ještě nikdo nepřeložil do češtiny. Víte co? Možná to zkusím s knihou Okay for Now. Ta je totiž neobjevený klenot.

Přestože třistasedmdesátistránkové dílo vyšlo loni, má v sobě cosi retro, co mi hrozně připomíná knihu Jako zabít ptáčka od spisovatelky Harper Lee. Snad proto, že se odehrává v druhé polovině 60. let na americkém maloměstě a sleduje tamější život dětskýma očima.

Zatím v pohodě vypráví asi čtrnáctiletý Doug, který se s rodiči a bratrem z newyorského Long Islandu přestěhuje do městečka Marysville, kde jeho otec najde práci. Vztahy v jeho rodině nejsou kdovíjak růžové - otec je tyran se sklony k alkoholismu, jeden bratr po něm násilnické sklony podědil a druhý odjel bojovat do Vietnamu. Vnímavý Doug má tedy jedinou oporu v matce a záhy po příjezdu do městečka se spřátelí s vrstevnicí Lil a knihovníkem zdejší knihovny. Ten Douga skrze starou přírodovědeckou knihu Johna Jamese Audubona přivede k výtvarnému umění.

Doug vypráví taky o svých příhodách ze školy a ze svých pracovních pochůzek - pracuje jako poslíček v místním koloniálu a přivydělává si ještě hlídáním dětí. Navzdory krutým zásahům osudu si chlapec uchovává optimismus tolik typický pro americká šedesátá léta - vždyť člověk letěl na měsíc! Používá zajímavé slovní obraty, které mi připomněly Mikulášovy patálie od Goscinnyho, a nezřídka se při přirovnávání obrací k baseballu.

Takže až ji přeložím a vydám (ještě musím zjistit, jak se to dělá s právy a tak), určitě si ji přečtěte. Pokud se vám nechce čekat, v angličtině si ji můžete koupit na Amazonu v tvrdé vazbě nebo stáhnout do svého Kindlu.

Žádné komentáře:

Okomentovat

... a tak jste pravili vy!