pondělí 16. dubna 2012

"Ondřeji, prosím!" Drsné video se stalo hitem internetu

Před pouhými dvěma dny se na YouTube objevilo pětiminutové video "Drsnej rozchod v Praze"  zachycující - jak už název napovídá - skutečně drsný rozchod jakéhosi Ondřeje s dívkou, co ho zřejmě dva roky podváděla. Ve videu zazní prosba "prosím" pětasedmdesátkrát - prý to někdo skutečně počítal. O tom, nakolik je morálně a legálně správné umístit takto intimní video na net, kde ho může vidět celý svět, psát nebudu. Z hádky vyplývá, že slečna rozhodně není žádný andílek a jakožto člověk neznalý celé situace, nebudu nikoho soudit.

Ne. Víc mě zajímá, jak se z obyčejného soukromého videa, jichž jsou na internetu milióny, stane fenomén.

Dnes už původní video, které během dne zhlédlo přes 350 tisíc lidí, není k dispozici, neboť jej autor odstranil. Jenže reakce sociálních sítí se už spustila jako lavina. Proto na Facebooku vznikly minimálně tři skupiny (plus skupina fanoušků Ondřejova mercedesu), kdosi nářky zoufalé slečny hudebně zremixoval, objevily se i parodie a samozřejmě se vyrojily i humorné obrázky ve stylu 9gagu.
Kdo video nestačil zkouknout, má pořád možnost, neboť ačkoliv jej autor dal pryč, někdo jiný ho na YouTube nahrál znovu.



A jaké přísady má tedy virální hit obsahovat? 

Emoce - ty jsou zde skutečně vybičované k bolestné absurditě.

Chytlavou hlášku nebo vtip - "šukala jsi s T/tesařem, ty kurvo!", "Prosím, prosím Ondřeji!" a pak cosi se šlapkama (viz obrázek výše) - nepochopil jsem, zda jde o boty či o lidové označení prodejné děvy - video je hodně roztřepané a ne všemu lze rozumět.

Záběr do soukromí - intimní video Paris Hilton mělo masový úspěch, jelikož dávalo nahlédnout do soukromí. I "Drsnej rozchod" nabízí pohled do situace, kterou spousta lidí zná. A je nepochybně lákavé podívat se, jak to řeší cizí lidi. Protože člověk je tvor zvědavý od přírody - prodejnost bulváru je skvělým příkladem. Někdejší humbuk kolem SuperVáclava (který se ukázal být fikaným marketingovým tahem), také těžil z toho, že videa zachycovala "obyčejné" lidi v běžných situacích, které se nějak zvrtnou.

Teď jenom čekám, kdy se ukáže, že to celé byla jenom skrytá reklama na crocsy.

3 komentáře:

  1. Tomu "obrázku ve stylu 9gag" se říká ragecomix, 9gag je jen jedna z mnoha stránek těžící z tohoto druhu humoru.

    Obecně se tomuto fenoménu říká meme a není to nic nového pod sluncem. Vzpomeňme třeba na "Aragorna z Prahy" neboli video muže, co napadl taxikáře mečem.

    Tento článek částečně konstatuje část pravdy a částečně "objevuje Ameriku" a to navíc jen velmi letmo.

    OdpovědětVymazat
  2. Jojo, vím, co to je meme, ale spousta lidí to neví, tak radši používám opisné tvary.

    OdpovědětVymazat
  3. To je pravda s tím bulvárem :)

    OdpovědětVymazat

... a tak jste pravili vy!