neděle 1. dubna 2012

Aprílové vtípky v českých médiích

Stalo se jakýmsi nepsaným pravidlem, že 1. dubna v rámci pohanské aprílové tradice média (ta internetová především) uveřejňují falešné zprávy. Udělal jsem si zběžný ranní průzkum, abyste se zbytečně nerozčilovali. Protože ač to je k nevíře, každoročně se na tyto novinářské kachny nachytá spousta lidí.

Do žertování se letos pustila redakce iDnes s článkem o nestabilním podloží hory Říp. Oproti loňskému zateplování Katedrály Sv. Víta to je z trochu slabšího soudku, ale budiž. Kde jsou ty časy, kdy zpráva (už si bohužel nevzpomínám kde a nejde mi to dohledat) o zkrácení letních prázdnin na jeden měsíc skoro vyhnala rozhněvané studenty do ulic.

I Lidovky.cz na čtenáře na úvodní stránce chrlí megalomanskou fake news o přejmenování ostravského letiště po Václavu Klausovi. To je mnohem nápaditější než konkurenční zpráva o Řípu, ale snad každému okamžitě dojde, že se jedná o výmysl. DOPLNĚNÍ AUTORA: Tak zřejmě to spoustě lidí vůbec nedošlo - je sranda si pročítat diskusi pod článkem. Nejlepší vtípky jsou takové, kde člověk vážně neví, jelikož by to mohla být pravda - jako třeba předloňská zpráva Aktuálně.cz o přestupu Mirka Topolánka z ODS do TOP 09 doplněná o slovní hříčku TOPolánek.

Když už mluvíme o Aktuálně, redakce zpravodajského serveru se dnes rozhodla experimentovat a uveřejňovat pouze samé pozitivní zprávy. Myslím, že po negativních vlnách minulých týdnů, jde o excelentní nápad. Trochu to vlastně souvisí i s mým včerejším zamyšlením o dobré náladě.

Tak zatím! Jdu si vymyslet nějakou blbost na svoje facebookové přátele...

Žádné komentáře:

Okomentovat

... a tak jste pravili vy!