pondělí 5. března 2012

V 82 letech zemřel původní designér Star Wars

Ralph McQuarrie (1929 - 2012) byl ve svém oboru výjimkou. Ve filmovém průmyslu je to zpravidla režisér, scenárista a hlavní herecké osazenstvo, kdo slízne všechnu smetanu. Jméno Ralph McQuarrie však již od 70. let probouzí ve fanoušcích galaxie daleko, předaleko odtud různé asociace.


Byl to právě McQuarrie, kdo navrhoval vzhled planet, architekturu jednotlivých vesmírných kultur, design robotů a ladné tvary vesmírných lodí, stejně jako ďábelskou masku Dartha Vadera. Inspirací mu byly staré filmy (původní design C-3PO se nápadně podobá robotce z Metropolis Fritze Langa), všední výjevy obohacené o prvek mimořádnosti - město v oblacích - i tradice (černá maska Dartha Vadera připomíná masky afrických civilizací, černá barva v naší kultuře znázorňuje zlo a smrt).

Design původní trilogie Star Wars je dodnes rozpoznatelný díky utopistickému stylu 70. let, kdy lidé ještě optimisticky věřili, že ještě během života zažijí sci-fi. Kolonizace měsíce a cesta ke hvězdám a dalším dobrodružstvím nikdy nebyla tak blízko jako tehdy.

Ralph McQuarrie po sobě zanechal úžasný vesmír, který díky filmům a knihám z prostředí Lucasových Hvězdných válek stále existuje a neustále se rozvíjí.

Nechť odpočívá v pokoji ve světech, které pomáhal stvořit...


Nákres bitvy se světelnými meči

Neurčitý nákres Dartha Vadera zřejmě v Oblačném městě

Umělcova představa Tatooinu

Jak McQuarrie viděl měsíc Yavinu

Můj osobní favorit: přenádherné Oblačné město

Design droidů připomínal roboty ze starých sci-fi filmů

Žádné komentáře:

Okomentovat

... a tak jste pravili vy!