pátek 2. března 2012

Jak jsme vydávali noviny

Pokud můj blog čtete pravidelně, zřejmě už jste četli příspěvek o začátku letního semestru. V praktické části výuky moje skupina v minulé polovině školního roku pracovala na internetovém týdeníku. Teď jsme se přesunuli na tištěná média a hned ve velkém stylu!

Protože ačkoliv je teoretické studium žurnalistiky vtipné samo o sobě...
Na žurnalistice se člověk baví i při studiu z učebnic
...praxe nám dává mnohem víc a člověk si užije víc legrace. Na sestavování Fleše, jak se studentský 14deník jmenuje, jsme se přesunuli do nejmoderněji zařízené učebny na škole - všechny počítače jsou od Applu a je na nich jakýsi program pro vytváření grafiky.
Učebna, která jako by vypadla ze stránek Apple katalogu
Dostal jsem práci korektora strany 2, což znamenalo důkladně si přečíst všechny komentáře a zprávy budoucí strany 2 a opravit gramatické i slohové chyby. Jo a ještě jsem jeden text překládal ze slovenštiny - taky dobrá sranda. Pak jsme spolu s editorkou texty rozložili na model stránky:
Nákres strany 2 
Načež jsme se přesunuli za panem Slancem - odborníkem na grafický design a desktop publishing. Ten s tím Apple grafickým programem umí divy. Naházel tam naše články podle rozložení a pohrál si s titulky.
První verze v počítači. Ještě obsahuje chyby a nedostatky
My s editorkou pak museli vytištěnou první verzi projít a hledat chyby, zkracovat a prodlužovat texty, aby z toho vyšla jednolitá stránka bez mezer.
Editorka při práci
Opravenou a vylepšenou verzi jsme pak předali k nahlédnutí šéfredaktorovi. Ten měl zpravidla pouze poznámky k celkové koncepci stránky a jinak samá slova chvály...
Pod přísným pohledem šéfredaktora
 Napsáno? Navrženo? Rozloženo? Opraveno? Upraveno? Schváleno? Můžeme tisknout!
Kulturní rubrika ještě horká z tiskárny
 A teď se v pracovním postupu vrátíme o nějakých 300 let do minulosti a manufakturním způsobem vytištěné stránky dáváme k sobě a skládáme je do konečné podoby.

Hotový Fleš
 A najednou vidíte, jak se všichni novináři, korektoři, editoři i šéfredaktor srocují kolem hotových novin vlastní výroby a radostně si prohlížejí výsledky své práce i práce ostatních. Skvělé!
Dobrá práce!

Žádné komentáře:

Okomentovat

... a tak jste pravili vy!