sobota 17. března 2012

Filmy pro lidi, kteří chtějí vidět kvalitní díla, ale neví, kde začít

Ve filmovém semináři si nedávno můj kamarád Vítek postěžoval, že místo nových filmů by nám měli pouštět opravdu kvalitní filmy, abychom měli možnost vidět to nejlepší ze světové kinematografie. Vybral jsem tedy - nejen pro něj, ale pro všechny, kdo se chtějí seznámit s filmovou klasikou - kvalitní zástupce filmových žánrů, které jsou snadno stravitelné i pro dnešního diváka.

MUZIKÁL


Když muzikál, tak Zpívání v dešti! Na rozdíl od většiny děl tohoto žánru má Zpívání v dešti i silnou zápletku a taneční kreace i chytlavé písně jsou zde dovedeny k dokonalosti. Pokud chcete vidět nóbl ukázku vtipného a lehkého muzikálu, pak zhlédněte Veselý rozvod v hlavní roli s Fredem Astairem a Ginger Rogers, nebo sáhněte po jiné ukázce Fredova tanečního umu: Nikdy nezbohatneš, kde mu partnerku dělala krásná Rita Hayworth.

HOROR

Upír Nosferatu mi ukázal kouzlo němých filmů a zřejmě jde o nejděsivějšího upíra v dějinách filmu. Však se přesvědčte sami!


THRILLER

Vybrat z desítek mých oblíbených filmů noir jeden, který i dnes ohromí rafinovaností a atmosférou, byl úkol hodný mistra. Ale nakonec se mi to povedlo (a mistře mi říkat nemusíte - zatím...). Doporučuji Pojistku smrti, která má všechno: nebezpečnou femme fatale, poetického vypravěče ("vražda voní po zimolezu") a pořád aktuální zápletku.


KOMEDIE

Buster Keaton mě snad ještě nikdy nezklamal. Zkuste třeba dvacetiminutovou grotesku Frigo jako obětní beránek. Myslím, že vtípky tohoto mistra grotesky jsou svěží i po devadesáti letech. Pokud máte rádi Beatles, tak spolu s nimi zažijte Perný den - máte tam všechny čtyři brouky a devadesát minut skvělého humoru.

DOBRODRUŽNÝ

Nápověda: leze to po mrakodrapech, ale Spiderman to není. Co to je? Přece moderní zpracování pohádky o Krásce a zvířete v podání černobílého King Konga! Na svou dobu ohromující efekty, dodnes velice poutavý film. (A smutný konec.)

DRAMA

Příběh o padlé hvězdě, která se chce znovu vrátit na vrchol a na světla reflektorů, je věčný. Filmové (a nejen ty) hvězdy září a zhasínají ze dne na den i v Hollywoodu 21. století. Příběh kdysi slavné herečky, která si nechce přiznat, že se nad její kariérou neodvratně smráká stejně jako nad Sunset Boulevardem dodnes názorně ukazuje, že všechna sláva - polní tráva.

ANIMOVANÝ

Disneyho studia už mají taky svá nejlepší léta dávno za sebou. Ukázku jejich vrcholné tvorby jistě dobře reprezentuje klasická pohádka Sněhurka a sedm trpaslíků, v níž se snoubí nejen Sněhurka a princ, ale taky napětí, romantika, hezká hudba a krutost, na kterou už dnešní rozmazlované děti nejsou zvyklé.

Žádné komentáře:

Okomentovat

... a tak jste pravili vy!