sobota 10. března 2012

Fascinace jedněmi bílými šaty

"Miluju, když fouká od metra. Není to báječné?"
Bezpochyby je. Takhle totiž začíná nejslavnější záběr v dějinách filmu. Krásná Marilyn Monroe stojí nad vývodem vzduchu z podzemky a nechává osvěžující závan vzduchu, aby jí zvedl bílé letní šaty až nad kolena.

Ačkoliv 90 procent lidí film Slaměný vdovec nikdy nevidělo, ten výjev zná každý. Ostatně i lidé, kteří onu naivní lehkou veselohru viděli, si z ní pamatují především tohle.

Ta scéna je geniální. Geniální ve své smyslnosti. Dalo by se říct, že blonďatá bohyně filmu ztělesňuje Afroditu zrozenou nikoliv z mořské pěny ani z obří mušle, nýbrž z oceli a betonu velkoměsta. 

A Marilyn Monroe, jež ve Slaměném vdovci hraje naivní a hloupou blondýnu, jako by si vůbec neuvědomovala, jak silně z ní vyzařuje ženské kouzlo. V cudných padesátých letech přitom tato delikátně svůdná scéna způsobila neuvěřitelný poprask. Různé ženské a náboženské spolky proto prosadily, aby se do výsledného filmu dostala lehce pozměněná verze záběru, kde bílé šaty neodhalí víc než kotníky a lýtka. Díky nesčetným fotografiím je však mnohem známější ta "nezcenzurovaná" scéna, na nichž lze mnohdy krásně vidět i Marilyniny bílé kalhotky.

Ostatně i samotné natáčení tohoto záběru si vyžádalo svou dlaň. Natáčelo se v jednu hodinu ráno přímo na Manhattanu a Marilyn Monroe přilákala více než 5000 zvědavců, kteří při každém vzdutí šatů pískali, tleskali a smáli se. Tehdejší manžel blonďaté sexbomby, Joe DiMaggio, po sledování mnoha a mnoha pokusů (Marilyn neustále zapomínala text a tak existují dlouhé hodiny nepovedených záběrů) podal žádost o rozvod.

Zajímavou dohru měla tato ikonická scéna v loňském létě. Legendární bílé šaty se vydražily za 4,6 milionu dolarů (přes 80 milionů korun).


A v zámoří se dokonce slovní spojení "Marilyn Monroe moment" používá pro vzpurné šaty dodnes. Na obrázku vedle můžete vidět vévodkyni Kate, jak si prožívá svůj Marilyn Monroe moment.

Žádné komentáře:

Okomentovat

... a tak jste pravili vy!